چگونه برای کنکور برنامه ریزی کنیم؟
- دسته بندی: برنامه ریزی و استراتژی
- نویسنده: زینب صفری
- زمان مطالعه: 6 دقیقه
- انتشار:
- بروز شده در: ۲۷ شهریور ۱۴۰۳
هرساله تعداد دانش آموزان زیادی برای کنکور تلاش می کنند اما تعداد قابل توجهی از آنها به دلیل نداشتن یک برنامه ریزی خوب یا به نتیجه دلخواه نمی رسند و یا خیلی زود دلسرد می شوند.
این اتفاق ممکن است برای هریک از شما نیز رخ دهد و از این رو باید بدانید اولین و مهم ترین گام برای شروع درس خواندن کنکوری عمل کردن به یک برنامه صحیح و اصولی است. از آنجایی که کنکور یکی از مهم ترین مراحل زندگی هر نوجوانی است، نمی توان آن را با آزمون و خطا پشت سر گذاشت و نیاز به برنامه ریزی دارد. این کار به شما کمک می کند علاوه بر حفظ کیفیت مطالعه، ساعت مطالعه روزانه خود را افزایش دهید و پرانرژی به سمت هدف نهایی خود حرکت کنید.
گروه مشاوره کنکور الورتبه یکی از بهترین گروه مشاوره کنکور حال حاظر است،که در این وبلاگ سعی کرده نکات مربوط به نوشتن یک برنامه ریزی خوب برای درس خواندن را به شما بگوید.
البته یادتان باشد یک برنامه کنکوری صحیح به هیچ وجه ثابت نیست و در هر دوره زمانی مثل عید یا دوران امتحانات تکنیک های خاص و استراتژی متفاوتی دارد. علاوه براین یک برنامه خوب باید شخصی سازی شده و مناسب شخص شما باشد.
اما به طور کلی می توان مراحل برنامه ریزی را به ۵ قسمت تقسیم کرد :
برنامه ریزی اصولی برای کنکور
گام اول: چطور بازه ها را زمان بندی کنیم؟
زمان بندی مناسب اهمیت بالایی در هر برنامه دارد چرا که به شما کمک می کند علاوه برداشتن تایم هایی برای استراحت به ساعت مطالعه بالا در روز برسید . درواقع زمان بندی به شمامی گویید به هر کار چقدر زمان اختصاص دهید. همچنین می توانید زمان شروع و پایان هریک از بازه های خود را دقیق مشخص کنید.
برای زمان بندی باید به چند نکته توجه کنید :
- سحر خیز باشید
ساعت ۶ الی ۷:۳۰ بهترین تایم برای بیدار شدن و شروع برنامه است. برای درک لذت سحرخیزی تصویر کنید تا ساعت ۱۰ که خیلی از هم سن و سال ها شما هنوز بیدار نشدند شما چند ساعت درس خوانده اید و چند تا تست زدید؟
- به هر بازه به اندازه زمان بدهید
زمان بازه ها می تواند بین ۷۵ الی ۱۲۰ دقیقه متغییر باشد که تشخیص آن به عهده یک مشاور حرفه ای است. اما می توان به طور پیش فرض زمان بازه ها را ۹۰ دقیقه ای درنظر گرفت.
- تایم استراحت در نظر بگیرید
برای بازدهی بهتر شما به استراحت بین بازه های درسی نیاز دارید. این تایم می تواند بین ۱۵ الی ۳۰ دقیقه متغیر باشد و علاوه بر آن یک ساعت به ناهار و شام اختصاص دهید. اگر به خواب ظهر عادت دارید می توانید یک ساعت هم به آن اختصاص دهید که نیم ساعت آن برای خواب شماست و نیم ساعت بعدی برای این است که دوباره آماده درس خواندن شوید.
- تایم ورزش داشته باشید
ورزش استرس شما را کاهش داده و شما را شاداب تر نگه می دارد. البته که نیاز به ورزش سختی نیست و می توانید روزانه ۲۰ _ ۳۰ دقیقه نرمش سبک انجام دهید. برای این کار می توانید از کانال های تلگرام، پیج های اینستاگرام یا اپ های موبایل استفاده کنید اما حواستان باشد به بهانه ورزش غرق در موبایلتان نشوید.
- شب به موقع بخوابید
مغز شما به استراحت نیاز دارد. خواب به موقع به مغز شما برای استراحت و تبدیل حافظه کوتاه مدت به بلند مدت کمک می کند. پس خواب شب را دست کم نگیرید و نهایتا ساعت ۲۳:۰۰ برنامه خود را تمام کنید و قبل از ۰۰:۰۰ بخوابید.
برای درست کردن عادت هایی مثل ساعت خواب ، ورزش و … می توانید از جدول های عادت سازی استفاده کنید و با مطرح کردن آن با مشاورتان و نظارت او این مسیر را راحت تر طی کنید.
هر بازه را به چه درسی اختصاص بدهیم؟
چینش دقیق دروس مورد حائز اهمیت بعدی است. خواندن چند بازه درس اختصاصی و محاسباتی پشت سر هم قطعا شما را خسته کرده و بازدهی مطالعاتی شما را کاهش می دهد. برای حل این مشکل باید با چینش اصولی دروس آشنا باشید.
یادتان باشد بازه صبح مخصوص دروس اختصاصی محاسباتی مثلا ریاضی یا فیزیک است.
با توجه به عادت خودتان می توانید دو بازه پشت سر هم یک درس را بخوانید یا بین آنها فاصله بندازید.
هیچ وقت دو درس اختصاصی محاسباتی و سخت را پشت سرهم نگذارید.
اخر شب ها را بیشتر به دروس مفهومی و حفظی یا حتی دروس عمومی اختصاص دهید.
درنهایت می توانید یک بازه 30_60 دقیقه ای هم مخصوص مرور آخر شب داشته باشید.
چگونه یک برنامه منعطف بنویسیم؟
ممکن گاهی به خاطر مشکلاتی مثل بیماری یا مهمان های ناخوانده کمی از برنامه خود عقب بمانید. در این حالت اگر برنامه خیلی شلوغ و بدون تایم جبرانی داشته باشید فشار زیادی روی شما خواهد بود و باعث استرس و درنهایت ناامیدی شما می شود. در یک برنامه اصولی باید حواستان باشد تایم هایی را خالی و برای جبران درنظر بگیرید.
شما می توانید در هر روز یا یک روز در میان یک بازه را به عنوان تایم جبرانی درنظر بگیرید.
به هر درس چند بازه اختصاص دهیم؟
هر درس در کنکور ضریب متفاوتی دارد .
گروه آزمایشی | ضرایب دروس |
علوم ریاضی و فنی | ریاضی: ۱۲، فیزیک: ۹، شیمی: ۷ |
علوم تجربی | زیست شناسی: ۱۲، شیمی: ۹، ریاضی و فیزیک: ۷، زمین: ۱ |
علوم انسانی | ادبیات: ۸، ریاضی: ۶، علوم اجتماعی: ۵، عربی: ۵، تاریخ و جغرافیا: ۵، فلسفه و منطق: ۵، اقتصاد: ۲، روانشناسی: ۲ |
هنر | درک عمومی هنر: ۱۲، درک عمومی ریاضی فیزیک: ۵، خلاقیت تصویری و تجسمی: ۳ |
زبان های خارجی | زبان تخصصی: ۱ |
دانستن ضریب هر درس به شما کمک می کند که بتوانید زمانتان را دقیق تر بین دروس تقسیم بندی کنید. شما باید به درس هایی که ضریب بالا تری دارند تایم بیشتری اختصاص دهید. به طور مثال دانش آموز رشته علوم ریاضی باید به ریاضی تایم بیشتری اختصاص دهد.
مورد بعدی که به شما در تقسیم بندی بازه هایتان کمک می کند سطح درسی شماست و باید تعدادی از بازه ها را به درس هایی که در آن ها ضعیف ترید اختصاص دهید :
مثال :
فرض کنید شما دانش آموز تجربی هستید و در هر روز ۶ بازه مطالعاتی و در کل ۴۲ بازه در هفته دارید .تقسیم بندی شما باید به نسبت ضرایب دروس باشد . ۱۲ بازه زیست شناسی ۹ بازه شیمی ۷ بازه ریاضی ۷ بازه فیزیک ۱ بازه زمین شناسی مجموع این ها ۳۶ بازه است و ۶ بازه باقی می ماند که می توانید بین درس هایی که در آن ها ضعیف ترید یا کارهای مدرسه و دروس عمومی تقسیمشان کنید. به طور مثال کسی که در شیمی ضعیف است می تواند 2_3 بازه باقی مانده را به شیمی اختصاص دهد. یا وقتی می دانید در این هفته امتحان فیزیک دارید می توانید چند بازه را به آن اختصاص دهید. |
البته که ایجاد هماهنگی بین کنکور و مدرسه یکی از چالش های همیشگی دانش آموزان است. در چنین مواردی و چالش های احتمالی دیگر هیچ کس به اندازه یک مشاور خوب نمی تواند به شما کمک کند.
آیا تفریح در برنامه کنکوری جایی دارد؟
هر دانش آموزی علاوه بر درس خواندن به استراحت نیاز دارد. این استراحت گاهی درحد خواب شب است اما گاهی هم می تواند تفریحات مختلف باشد. در این جا به چند نکته باید توجه کرد :
- حواستان به برنامه مطالعاتیتان باشد و فقط تایم محدودی را به تفریح اختصاص دهید به طور مثال 1_2 ساعت در هفته
- تفریحات را برای خود به صورت جایزه قرار دهید. به طور مثال بگویید اگر در آزمون آخر هفته به فلان درصد رسیدم یا توانستم در این هفته X ساعت درس بخوانم فلان تفریح را انجام می دهم. این می تواند به صورت یک قرار بین شما و مشاورتان باشد.
- تفریح سالم انتخاب کنید. یعنی به طور مثال برای یک ساعت استراحت خود یک سریال چند قسمتی که ذهنتان را درگیر می کند شروع نکنید چرا که درگیر شدن ذهنتان با موضوعات دیگر بازدهی شما را کاهش می دهد. به جای آن یک فیلم سینمایی انگیزشی ببینید یا با دوست هایتان بیرون بروید.
- از وقت گذراندن با افرادی که به شما انرژی منفی می دهند یا ممکن است درس خواندنتان را مسخره کنند شدیدا دوری کنید.
تفریحات کنکوری می تواند متناسب با حال شما تغییر کند. تشیخص این نیز کار یک مشاور کاربلد است که بتواند پیش بینی کند چه زمانی نیاز به تفریح بیشتری به دلیل افت انگیزه و خستگی دارید. همچنین مشاور شما حواسش هست که بیش از اندازه در تفریح و استراحت غرق نشوید.
دانستن نکات مشاوره کنکوری به صورت رایگان به شما کمک میکند تا بهترین نتیجه را در کنکور بگیرید.