- لایف استایل کنکوری
- انتشار:
- بروز شده در: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
سرت پر از مشغله شدهاست و برای یک تصمیم مهم سر در گمی! آیا باید برای امتحانات نهایی تشریحی درس بخوانند یا به مطالعه تستی برای کنکور بپردازند؟؟ در این میان، وقت کم و منابع زیاد بیشتر و بیشتر سر در گمت میکننداین تصمیمگیری به دلیل اهمیت هر دو آزمون کار سادهای نیست. در این مقاله، تفاوتهای مطالعه تستی و تشریحی را بررسی میکنیم و یک راهبرد مناسب برای بهرهوری بیشتر در این زمان حساس ارائه میدهیم.با تیم مشاوره کنکور الورتبه همراه باش.
فهرست مطالب
Toggle🎭 تفاوت مطالعه تستی و تشریحی
قبل از اینکه استرانژی مناسب را انتخاب کنید، باید تفاوت این دو روش مطالعه را درک کنید:

مطالعه تشریحی:
هدف: درک عمیق مفاهیم و توانایی بیان کامل مطالب
اجزا: تعاریف، توضیحات، تحلیل مفاهیم و حل مسائل به صورت کامل
مطالعه تشریحی برای دروسی که امتحانات نهایی دارند، بسیار مهم است. این نوع مطالعه ویژگیهای زیر را دارد:
- تسلط بر مفاهیم و جزئیات: در امتحانات نهایی، یادگیری عمیق و درک جزئیات درسها اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل مطالعه دقیق کتاب درسی و جزوات ضروری است.
- مهارتهای نوشتاری و تحلیلی: پاسخدهی به سوالات تشریحی نیازمند توضیح و استدلال دقیق است. دانشآموزان باید توانایی بیان مطالب را بهصورت شفاف و منطقی تقویت کنند.
- تمرکز بر کتاب درسی و نمونه سوالات نهایی: امتحانات نهایی برگرفته از محتوای کتاب درسی هستند. بنابراین، مطالعه خط به خط کتاب، حل نمونه سوالات امتحانات سالهای گذشته و نوشتن پاسخهای تشریحی، روش مناسبی برای آمادگی است.
- تقویت حافظه بلندمدت: مطالعه تشریحی به درک عمیقتر و ماندگاری بیشتر اطلاعات کمک میکند، چرا که دانشآموز باید مطالب را در قالب جملهبندی خود بیان کند.
مطالعه تستی:
هدف: سرعت عمل، مهارت حل تست و تشخیص گزینه صحیح
اجزا: درک کلیت مفهوم همراه با جزئیات مهم، ترکیب و سرعت
مطالعه تستی بیشتر برای آمادگی کنکور و آزمونهای چندگزینهای به کار میرود و شامل این موارد است:
- افزایش سرعت پردازش اطلاعات: در آزمونهای تستی، زمان پاسخگویی محدود است. بنابراین دانشآموزان باید مهارت تشخیص سریع پاسخ صحیح را داشته باشند.
- تقویت مهارت رد گزینه و تکنیکهای تستزنی: یادگیری روشهای رد گزینه، مدیریت زمان، حدسهای منطقی و استفاده از تکنیکهای حل سریع تستها اهمیت زیادی دارد.
- درک کلی از مباحث: در مطالعه تستی، بیشتر بر روی ارتباط بین مفاهیم و کاربرد عملی آنها تمرکز میشود.
- تمرکز بر تستهای کنکور و آزمونهای آزمایشی: حل تستهای استاندارد کنکور و آزمونهای آزمایشی همراه با تحلیل دقیق آنها، بهترین روش برای تقویت مهارت تستزنی است.
🤔 الان کدام رو انتخاب کنم؟

حالا که تفاوت این دو مشخص شد، باید استراتژیای را انتخاب کنید که هر دو هدف را پوشش دهد. ابتدا باید بدانیم که در چه وضعیت و سطحی قرار داری:
درس خواندن را تازه شروع کردهای: از آنجایی که درسهایت را کامل نخواندهای و موعد نهائی نزدیکتر است، بهتر است بیشتر زمانت را به نهائی تخصیص بدهی چونکه ضریب بالاتری دارد و در حال حاضر، اهمیت بیشتری دارد.
درسهایت را خواندهای اما تمرین زیادی نداشتهای: زمانت را میتوانی بین تست و تشریحی تقسیم کنی، میتوانی بیشتر وقتت را به تشریحی بدهی تا از نمره خوبت مطمئن شوی اما نباید به هیچ وجه از تست و تمرین آن غافل شوی!
تمرینهای هر درس را تکمیل کردهای و مشکلی نداری: شما در دسته دانشآموزان قوی قرار میگیرید. برای همین، میتوانید تمرکزتان را روی تست و مرور تستی قرار دهید و از طرفی، بعد از مرور هر فصل، یک امتحان تشریحی از خودتان بگیرید و سطح تشریحی نویسی خودتان را محک بزنید!
پشت کنکوری هستید: از آنجا که شما امسال به احتمال زیاد بخواهید به ترمیم معدل هم برسید و همچنین سال پیش، مطالبی را بصورت تستی تمرین کردهاید، بهتر است تمرکز اصلی روی مطالب تشریحی و ترمیم معدل باشد تا بتوانیدبهترین نتیجه را بگیرید اما تست را نباید کلاً حذف کنید.
در کل باید بدانید که نمیتوان تست یا مطالعه تشریحی را حذف کرد و به دیگری پرداخت. این دو اصلً جدای از هم نیستند و با خواندن مفهومی برای تشریحی، همزمان توانایی تستزنی شما هم بالا خواهد رفت (و بالعکس). در ادامه چند توصیه مهم برای مدیریت مطالعه در خرداد آوردهایم:
🏹 یک تیر و چند نشان!

امتحانات نهایی فرصتی عالی برای تقویت پایه درسی شما برای کنکور است. تمام سوالات کنکور و نهائی بر پایه مفاهیم کتاب درسی طراحی میشوند و اگر بتوانید برای یکی از آنها مطالب را بهطور عمیق و مفهومی یاد بگیرید، در دیگری نیز موفقتر خواهید بود.
۱. درک مفاهیم بهجای حفظ کردن:
بجای اینکه مطالب را فقط برای نمره امتحان نهایی حفظ کنید، سعی کنید آنها را بهصورت مفهومی یاد بگیرید تا در حل تستهای کنکور نیز از آنها استفاده کنید.
۲. خلاصهنویسی برای مرور کنکوری:
خلاصههایی که برای امتحان نهایی تهیه میکنید، بعداً در دوران جمعبندی کنکور بسیار مفید خواهند بود. نکات کلیدی، فرمولها و مفاهیم مهم را در دفترچهای یادداشت کنید تا بعداً با مرور سریع آنها، زمان خود را بهینه کنید. حواست باشد که اگر تازه به مطالعه شروع کردهای و وقت کمی به زمان آزمون و نهائی ماندهست، جزوه نویسی باعث پسرفتت میشود و وقتت را بیشتر هدر میدهد. در این حالت بهتر است از هایلایت کردن سریع مطالب حفظی مهم بپردازی.برای یادگیری روش های خلاصه نویسی دروس کلیک کنید.
۳. حل سوالات تشریحی برای درک عمیقتر:
سوالات تشریحی شما را وادار میکنند تا مراحل حل مسئله را کامل درک کنید. این موضوع به شما کمک میکند تا در تستهای مفهومی کنکور نیز عملکرد بهتری داشته باشید.
۴. تست آموزشی و زماندار:
پس از مطالعه هر مبحث، تعدادی تست آموزشی از همان مبحث بزنید و پاسخنامه را کامل و تشریحی مطالعه کنید تا ببینید چقدر تسلط پیدا کردهاید. بعد از تمام شدن مطالعه تشریحی یک درس، تستهای زماندار برای افزایش سرعت و دقت خود تمرین کنید.
برای یادگیری تست اموزشی کلیک کنید.
🤹♀️ چگونه بین این دو تعادل برقرار کنیم؟
با توجه به اینکه دانشآموزان در این بازه زمانی باید هم برای امتحانات نهایی آماده شوند و هم برای کنکور، یک برنامه ترکیبی و هوشمندانه میتواند راهحل ایدهآلی باشد.
۱. برنامهریزی ترکیبی:
برای اینکه هم در امتحانات نهایی موفق شوی و هم مهارت تستزنی خود را تقویت کنی، باید برنامهای متعادل داشته باشی. از طرفی برخی از دروس هستند که تست زنی در آنها مهم تر است و با تست زنی میتوانی حل سوالات تشریحی را هم به سطح بالاتری ارتقا بدهی. البته که با حل سوالات تشریحی، مهارت تستزنی هم بهتر میشود.
- دروس عمومی: برای دروسی مانند ادبیات، دین و زندگی و زبان، ابتدا مطالعه تشریحی داشته باش تا مفهوم درس را خوب متوجه شوی. سپس با حل تستهای طبقهبندیشده، مهارت خود را تقویت کن. در صورتی که روی این دروس تسلط کافی و خوب داری، میتوانی از منابع تستی هم برای آنها استفاده کنی تا تسلطت بهتر هم شود.
- دروس اختصاصی
- دروس اختصاصی بر پایه حفطیات و درکیات: این دروس مثل درس زیست یا بخش حفظی شیمی، اساساً بر پایه توانایی حفظ نکات شما پیش میروند.برای این دروس، تستزنی و تشریحی خوانی فرق آنچنانی ندارند و هر کدام را امتحان کنی، انگار دیگری هم را تمرین کردهای.
- دروس اختصاصی بر پایه محاسبات: در این دروس، تمرین تشریحی مباحث، بشدت باعث پیشرفت در حل تستی سوال میشود. یادگیری روشهای تستی سریع و فرمولهای ترکیبی، سرعتت را حتی بیشتر هم میکنند. حواست باشد که فقط تشریحی نخوانی. جدای از یادگیری روند حل سوالات باید بتوانی در کنکور، تستها را سریع بزنی و از جزئیات حل سوالات چشم پوشی کنی!
- سختی و نیاز به مرور بیشتر: بنابر حفظی بودن یا محاسباتی بودن درس و همچنین استعداد ذاتیات در پیش بردن این دروس، اگر در درسی مشکل داری، سعی کن تایم بیشتری را به حل سوال و مرور این درس بگذاری. از طرفی همیشه یادت باشد که برای تستزنی، نیاز به تمرین بیشتری دارد و باید بیشتر روی نکات آن مانور بدهی!
۲. زمانبندی هوشمندانه:
تقسیمبندی مناسب زمان مطالعه بسیار مهم است:
- صبحها (بازدهی ذهنی بالا): مطالعه تشریحی برای دروس سنگین مانند ریاضی و فیزیک که نیاز به تمرکز بیشتری دارند.
- بعدازظهر (متعادلسازی): حل تمرینهای تشریحی و سپس تستزنی برای سنجش میزان یادگیری.
- شب (جمعبندی و مرور): مرور خلاصهنویسیها، حل تستهای زماندار و تحلیل آزمونهای گذشته.
۳. مرور سریع و مداوم:
آخرین گام در یک برنامهریزی، مرور است. با مرور دروس خوانده شده با اولویتبندی درست، همیشه نمرات و درصدهایتان بالاتر میروند. اما این اولویتبندی باید چگونه باشد؟
- پیشنیازها: همیشه باید پیشنیازهای درس مدنظرت را سریع مرور کنی و بعد سراغ درس مورد نظرت بروی. اینطوری هیچ نکتهای برایت ایجاد ابهام نخواهد کرد.
- نقاط ضعف: اگر در درس بخصوصی یا مبحث مشخصی، ضعف داری (مثلاً کلاً در فهم زیست مشکل داری یا مثلاً در درس ریاضی خوب هستی اما در مبحث تابع ایراد داری) بهتر است این مطالب را با اولویت بالاتری در برنامهات بگنجانی و در طی زمانی که داری بیشتر مرورشان کنی.

🥇 آنچه باید بدانی برای زمان امتحانات
حالا به زمان امتحانات نهائی رسیدهای و میخواهی هم نهائی را با نمره خوبی پشت سر بگذاری و هم در کنکور موفق شوی. نکته اول این است که هرگز نباید یکی از این دو مقوله را حذف کنی. نکته دوم؛ در برنامه ریزی برای هر روزت، باید بخش کوچکی را برای امتحان بعدی و یک بخش کوچکتر را برای درس امتحان بعد امتحان بعدی قرار دهی. پیشنهاد شخصی من به این صورت است که با نسبت ۷:۲:۱ به این کار بپردازی. بطول مثال، پس فردا (شنبه) امتحان ریاضی داری، دو شنبه امتحان عربی و چهارشنبه امتحان زبان؛ حال چطور باید بخوانی؟ طبق جدول زیر:

یادت باشد که تست زنی در دروس تخصصی مهمتر هستند برای همین ۲۰ درصد از ۷۰ درصد را به تست اختصاص میدهیم اما در دروس عمومی، فقط ۱۰ درصد از ۷۰ درصد را به تست، آنهم برای درک بهتر، اختصاص میدهیم.
در نهایت، یادت باشد، تمام این موارد را اگر خودت نمیتوانی آماده کنی، همیشه یک مشاور خوب، میتواند تو را در این راه همراهی کند!